Benvinguts a la Festa de la Móra Morisca

Així mateix com la lluna apareix per donar pas a la nit, i així el sol surt per donar pas al dia, la vida i la historia també és repetitiva en molts episodis fins el punt que de vegades només els vestits i les formes modernes ens evidencien que ja no vivim al S. XV, sinó que estem als inicis del S. XXI.
La Móra Morisca pretén ser un aparador de la vida dels nostres avantpassats, ser un sinònim de convivència i tolerància de les tres cultures, que tant hàbilment van saber coexistir , conviure , treballar i fer evolucionar tot un poble .
A conseqüència d’això, avui sorgeixen les preguntes :

- Per què Móra Morisca?  La resposta brolla de l’afany de crear una festa basada en uns fets històrics, presentar-la d’una manera particular i sobretot molt pròpia on el nom sigui un signe diferenciador i identificatiu arreu. Tres visions i un sol món és el lema perfecte que engloba harmoniosament el tarnnà de la nostra festa.

- Qui eren els moriscos? Els moriscos, musulmans convertits al cristianisme, habitants de les nostres terres ,i que finalment, tot i les conversions a les que van ser sotmesos amb l’arribada dels cristians van ser expulsats de les seves terres i de les seves cases.

Amb la troballa arribada de l’arxiu de Simancas, tenim el document històric que així ens ho revela, i que d’aquí de Móra, se’ls va permetre quedar-se i seguir vivint en aquesta la seva terra. L’harmonia entre ristians, moriscos i jueus va ser perfecta tot i les seves característiques culturals.

- És una festa intercultural actual? No és una festa intercultural actual, a cap grup ètnic, ni raça , ni cultura ni religió. És una festa reivindicativa del nostre passat , de la nostra història, als nostres avantpassats, a la nostra cultura, i sobretot del nostre poble. És una festa integradora, on hi caben una Comissió organitzadora, entitats, voluntaris, i un gran gruix humà que fan que aquesta festa hagi consolidat amb rigor i esplendor als tretze anys d’existència.



 
La Mora Morisca 2014: Tres visions, un sol món © 2014